Barista Olmak İçin Ne Yapmalı? Barista Cv’si Nasıl Hazırlanır?

0
153
barista

Günümüzde birçok insanın en sevdiği şey kahve içmektir. Bu adeta bir tutku boyutuna erişmiştir. Kahve, hepimizin hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Bazen sevdiklerimizle beraber güzel vakit geçirmek için bazen de kendi başımıza kafa dinlemek için kahve içmeye çıkarız.

Özellikle sabahları güne nefis bir kahve içerek başlamak gibisi yoktur. Güzel bir kahve içmek isteriz ve genellikle kahveyi güzel yapan bir mekan tercih etmeye çalışırız. Bu nedenle de oldukça popüler bir meslek olan barista olmak hakkında merak edilenlere makalede değinilecektir. Kısaca barista olmak için ne yapmalı? Barista cv’si nasıl hazırlanır? Konularında bilgilere yer verilecektir.

Barista Ne Demek? Barista Ne İş Yapar?

Barista, günümüzde oldukça sık tercih edilen bir meslek olarak biliniyor. Kahve düşkünlerinin ve kafelerin artması ile barista mesleğine yönelen kişi sayısı da artış göstermiştir. Barista kelimesi İtalyancadan geliyor ve İtalyancada alkollü veya alkolsüz içecekleri servis eden kişiye deniyor. Kısacası barmen denilebilir. Baristalar kahve makineleri ile kahve mekanlarında kahveleri hazırlamakla görevli olan kişilerdir.

Barista Eğitimi Nedir? Nasıl Alınır?

Barista olmak için bireylerin eğitim almaları gerekir. Kahve yapmayı bilmeyen bir barista düşünmek imkansızdır. Kafelerde çalıştırılarak verilen bu eğitim kahve yapmayı öğretmeyi amaçlar. Dolayısı ile barista eğitiminde kahve yapmak öğretilir. Verilen eğitimin ardından sertifika verilir.

Barista Ne Kadar Maaş Alır?

Barista mesleğine talep arttıkça baristaların aldıkları maaşlar da merak edilen bir diğer husus olmuştur. Baristaların çalıştıkları mekanlara göre aldıkları maaşlar değişim gösterebilir. En düşük maaş 4253₺ iken en yüksek maaş ise 7875₺ olarak biliniyor.

Barista Olmak İçin Ne Yapmalı?

Barista olmak için profesyonel bir eğitim alınabilir. Baristalık için farklı eğitim programları ve sertifika programları düzenleniyor. Fakat bir eğitim programına dahil olmaya gerek kalmadan da barista olmak mümkündür. Yani resmî bir eğitime gerek duyulmuyor. Kahve yapmayı, hangi kahve çekirdeği ile hangi kahvelerin yapıldığını, teorik bilgilerin harici olarak uygulamalı bilgileri de kavramalı ve müşterinin istediği kahvelerin en lezzetli biçimde hazırlanmasını öğrenmek barista olmak için yeterli hususlardır.

Barista Cv’si Nasıl Hazırlanır?

Barista olmak isteyen kişiler kahve yapabilecekleri mekanlara iş başvuru yapabilirler. Bunun için de bir cv hazırlamaları gereklidir. Barista cv’si hazırlamanın normal bir cv hazırlamaktan

bir farklı yoktur. Cv’de bireylerin özgeçmişlerine yer verilir. Barista cv’si hazırlamak için cv’de bulunması gereken maddeler aşağıda listelendiği şekildedir. Özgeçmiş hazırlamadan önce mutlaka cv örnekleri incelemelisiniz.

· Ad, soy ad, doğum tarihi, doğum yeri

· Aktif kullanımda olan telefon numarası

· Eğitim durumu

· Yabancı dil (varsa seviyesi belirtilmeli)

· İkamet adresi

· İş tecrübeleri, kurum adı, çalışma süresi

· Referans kişilerin telefon numaraları veya e posta adresleri

· Alınan ödüller, başarılar, sertifikalar

Yukarıda verilen maddeler barista cv hazırlarken cv’ye eklenmesi gereken önemli maddelerdir. Bunun yanında barista cv’si hazırlarken yazım yanlışları yapmamaya, kısa, net ve anlaşılır cümleler kullanmaya özen gösterilmelidir. Barista adayının kendini tanıttığı bu cv ile diğer adayların önüne geçmesi için etkili bir anlatım tercih etmesi gereklidir. Bu nedenle Türkçeyi etkili kullanmak gerekiyor.

İşverenlerin cv’leri incelerken özellikle iş deneyimleri ve referanslara dikkat ettiğini söylemek yerinde olacaktır. Bu sebeple de verilen referansların ulaşılabilir olmalarına özen göstermeniz tavsiye ediliyor. Bir diğer husus da önceki iş tecrübeleri konusudur. Önceden çalıştığınız iş yerinin sizden memnun olması ve sizin tecrübeniz işverenin dikkat edeceği konulardandır. Ayrıca cv hazırlama hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayın.