Brezilya Kahvesi Özellikleri

0
208
kavrulmus brezilya kahvesi

Dünyanın en büyük kahve çekirdeği üreticisi olan Brezilya’da, 1900’lü yıllardaki tüm dünyada üretilen kahvenin %80’ini üretmekte olan şaşalı halinden pek eser kalmadı. Özellikle Vietnam ve Kolombiya’nın kahve pazarına girmesi sonrası, Brezilya kahvesi dış pazarda epey kan kaybetti. Öyle ki ülkeye ait kahve, %35 hakimiyet oranına kadar geri çekildi ve elinde bulunan %45 oranındaki ihraç oranını da en yakın iki rakibine kaptırdı. Durum eskiye göre kötü de olsa Brezilya kahvesi, hala dünya pazarında önemli bir yere sahip. Gelin, Brezilya kahvesini ve özelliklerini yakından tanıyalım.

Hali hazırda %35 ile dünyanın en büyük kahve çekirdeği üreticisi olması ile pazarda en yakın rakibinden, yaklaşık iki kat daha fazla kahve üreten Brezilya, her yıl toplamda 3,019 milyon ton kahve çekirdeği üretimi gerçekleştirmekte ve çoğunluğunu yurt dışına ihraç etmektedir.

Brezilya Kahvesi Nedir?

Brezilya kahvesi, Brezilya’da üretilmekte olan kahveler için kullanılan genel bir tabirdir. Zira Brezilya, bu kahveyi Arabica ve Robusta olarak üretmekte ve kahve cinsi bu şekilde belirtilmektedir. %80 Arabica ve %20 Robusta kahve çekirdeği olarak üretim gerçekleştiren Brezilya’da, ortalama 300 bin adet kahve bitkisi tarlası olduğu düşünülmektedir. Bu tarlalardan yıl içerisinde defalarca hasat alan ülke, Brezilya kahvesini dünyaya ihraç eder ve bu ihracattan her yıl önemli düzeyde gelir elde eder.

kavrulmus brezilya kahvesi

Brezilya Kahvesi Özellikleri

Brezilya’da kahve çekirdekleri nicelik olarak Robusta ve Arabica şeklinde iki farklı cinse sahip olsa da nitelik olarak pek çok ülkenin kahvesinden farklıdır. Ülkede yetiştirilen kahve çekirdeklerinin kalitesi, fidelerin ekildiği yere göre değişiklik gösterirler. Buna göre Brezilya’nın en bilindik ve en kaliteli kahvesi, Santos Kahvesi olarak adlandırılır. Santos bölgesinde yetişen kahveler, diğer pek çok bölgede yetişen kahvelere kıyasla daha pahalıdırlar. Brezilya kahvesi özellikleri ise şöyledir:

  • Çekirdekleri tatlıdır.
  • Çekirdekler yağ ile kaplı ve tamamen pürüzsüzdür.
  • Çekirdekler asitli ve incedir.
  • Yumuşak bir lezzet ve az asidite oranına sahiplerdir.
  • Aroması hoştur.
  • Tarçın tadına benzer nüanslar taşır.

Brezilya’da ihraç edilen kahve, Santos 1, 2 ve 3. Bölge, Sao Paulo, Minas Gerais, Bahia ve Espirito Santo bölgelerinde yetiştiriliyor. Brezilya kahveleri, cins olarak Arabica ve Robusta çekirdekleri olarak biliniyor. Bununla birlikte, birbirinden farklı tiplerde yetiştirilen kahve çekirdekleri arasında Bourbon, Acaia, Mundo Novo, Catuai ve Icatu olarak adlandırılan çeşitler bulunuyor. Kısacası içim kalitesi, yumuşaklık, yağ oranı ve asidite olarak Brezilya, dünyanın en çeşitli ve en bol miktarda kahvelerini üretiyor.

brezilya kahve yetistiriciligi

Türk Kahvesinde Brezilya Etkisi

Türkiye’de kültürümüzde önemli bir etkisi bulunan Türk kahvesi, aslında Türkiye olarak ürettiğimiz bir kahve değil. Uzun yıllar önce, Osmanlı İmparatorluğunun yayılma politikası izlediği yıllarda, Yemen ve Arabistan Yarımadası’ndan gelen kahveler, İstanbul’da pişirilme türü ile ün kazandı. O yıllarda Osmanlı’ya ait olan Yemen’in de kahvenin Türk kahvesi olarak anılmasında etkisi büyük. Ancak, bugünlerde ülkemizde Türk kahvesi olarak kullanmış olduğumuz kahve, aslında büyük oranda Brezilya’dan ithal ediliyor. İçim aroması olarak Türk kahvesine en yakın olan bu ürün, Brezilya’dan Türkiye’ye ithal edilmek sureti ile giriş yapıyor. Kısacası, Türk Kahvesinde Brezilya etkisi, uzun bir yolculuğun ardından sofralarımızda, damaklarımızla buluşuyor.