Cappuccino (Kapuçino) Nedir ve Nasıl Yapılır?
![Cappuccino](https://cahveland.com/wp-content/uploads/2020/09/Cappuccino.jpg)
Günümüzde tüketilen kahve çeşitleri arasında, kuşkusuz en çok tercih edilen ürünlerden birisi Cappuccino’dur. Cappuccino yada Türkçe telaffuzu ile Kapuçino, adını bundan yaklaşık 400 yıl öncesinde almıştır. Kelime itibari ile bu ismin nasıl ortaya çıktığına daha sonra değineceğiz. Ancak, dilerseniz bu konuyu birkaç başlığa ayıralım.
Cappuccino (Kapuçino) Nedir?
- Cappuccino, İtalya’dan dünyaya yayılan bir kahve pişirme tekniği ve bu tekniğin kahveye verdiği isimdir.
- Cappuccino, bol süt köpüğü ile espressonun buluşması sonrası ortaya çıkan, içimi oldukça yumuşak bir çeşit kahvedir.
- Bu kahve, yapılış bakımından İtalya’da bulunmuş ama şehirde değil, bir manastırda ortaya çıkmıştır.
- Adını aldığı manastırda pişiriliş açısından pek çok kahveden farklı olarak ortaya çıkan Kapuçino, daha sonrasında bu tekniğin yayılması, pekiştirilmesi ve farklı kahve türevlerinde kullanılması ile süt köpüğü anlamında öncü kahvelerden biridir.
Cappuccino Nasıl Yapılır?
- Bir fincan sütü kaynatıyoruz
- 1.5 kaşık Nescafe ve 2 çay kaşığı şekeri fincana koyuyoruz
- Cezvenin içinde biraz süt bırakıyoruz
- Sütün kalan kısmını fincanın içine koyduğumuz şeker ve nescafe ile eritiyoruz
- Cezvenin içerisinde bıraktığımız sütü blender ile çırpıp köpük hâline getiriyoruz ve fincanın üzerine ilave ediyoruz
- Üzerine zevke göre rendelenmiş çikolata parçacıkları serpebiliriz. Cappuccino’muz hazır. Afiyet Olsun!
Dilerseniz hazır toz cappuccino da tercih edebilirsiniz.
İpuçları
Cappuccino yaparken aşağıdaki ipuçlarına dikkat edin:
- Espresso kahve yaparken, kahve çekirdeklerinin taze olmasına özen gösterin.
- Süt köpürtürken, sütün sıcaklığını kontrol edin. Sütünüzü fazla ısıtırsanız, tadı bozulabilir.
- Cappuccino yaparken, süt köpüğünü fincana dökmeden önce karıştırmayın. Böylece, süt ve kahvenin tatları daha iyi karışacaktır.
Kapuçino İsmi Nereden Gelmektedir?
Cappuccino veya Kapuçino adı, 1500’lü yıllarda İtalya’da bir manastırda yaşayan ve kendilerine Capuchinler denilen, Franksistan tarikatından yola çıkarak doğmuştur. Bu tarikat, 1600’lü yıllar boyunca yaşadıkları manastırda, farklı şekillerde kahve pişirir. Yaptıkları kahve pişirme seansları boyunca, kahveye ekledikleri sütü oldukça köpürten Capuchin rahipleri, pişirilen kahveye ekledikleri sütün ona farklı bir görüntü kazandırdığını keşfederler. Üstelik bu keşif, onlar için eğlenceli bir hâl kazanır. Zira giyimleri kahverengi ve başları kel olan rahipler, kahvede adeta kendilerini bulurlar. Sütün köpüğü başları, kahvenin rengi ise kıyafetlerine benzeyince, bu özel kahveye Cappuccino ismi verilir.
Cappuccino Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Cappuccino, 1600’lü yıllarda ortaya çıkmış ve bugünlere nerede ise değişmeden gelmiştir. Harlı ateşte pişirilen öğütülmüş kahve tozu, espresso kıvamı kazandıktan sonra, üzerine bolca köpürtülen süt eklenir. Sütün köpürmesi, kahveye ekstra yumuşaklık kazandırmaktadır. Bu yumuşaklık ve kahvenin buluşması sonrası, krem ile beyazın buluşmasından da yola çıkılarak, yakalanan renklerin kontrastı Capuchin rahiplerine benzetilir. Capuchin rahiplerinden biri olan ve Marco d’aviano adlı rahip tarafından 15. yüzyılda verildiği düşünülen Cappuccino ismi, o tarihten bu yana bu kahve ve türevleri için kullanılmakta, lezzeti ve klasik dokunuşları ile adını Capuchin rahiplerini hatırlatmaktadır.
Ek Bilgiler
- Bir bardak Cappuccino’da, bolca köpürtülmüş ve genellikle sıcak su ile şoklanan ya da buharda köpürtülen süt köpüğü bulunmaktadır.
- Sütün köpürtülmesi ile tek shot espressonun buluşması, ortaya ılığa yakın, ancak bir o kadar da lezzetli bir kahve çıkarmaktadır.
- Besin değeri açısından orta kalitede olan kapuçino, yaklaşık 18,3 kcal (kalori) değerinde (şekersiz ise) enerji taşır.
- Yine bir bardak Cappuccino’da bulunan besin değerleri arasında, toplamda 0,04 gram yağ, 2,7 gram karbonhidrat, 2,4 gram şeker ve 1,9 gram protein barındıran Cappuccino, sodyum, potasyum, vitamin D ve fosfor açısından zengin bir kahve türüdür.
- Tüm bunlarla birlikte, bir bardak Kapuçino, 6 mg magnezyum içerir.
Sıkça Sorulan Sorular
- Cappuccino yapmak için özel bir makine gerekli mi? Cappuccino yapmak için özel bir makine kullanmanıza gerek yoktur, ancak espresso kahve yapmak için espresso makinesi kullanmanız tavsiye edilir. Ayrıca, süt köpürtmek için bir süt köpürtücü makinesi kullanmanız, cappuccinonuzun daha iyi bir kıvama sahip olmasını sağlayacaktır.
- Hangi tür süt cappuccino için en iyisidir? Cappuccino yapmak için, tam yağlı süt kullanmanız önerilir. Yağlı süt, cappuccinonun kremamsı kıvamını sağlar ve daha iyi bir tat elde etmenizi sağlar.
- Toz şeker yerine başka bir tatlandırıcı kullanabilir miyim? Evet, cappuccino yaparken toz şeker yerine bal, pekmez veya vanilya özütü gibi diğer tatlandırıcıları kullanabilirsiniz.
- Cappuccino yaparken sütün sıcaklığı önemli midir? Evet, sütün sıcaklığı cappuccino yapımında oldukça önemlidir. Sütü fazla ısıtırsanız, tadı bozulabilir ve sütün köpüklenmesi zorlaşabilir. Sütü yaklaşık 65-70°C arası ısıtmanız tavsiye edilir.
- Cappuccino yapmak için hangi tür espresso kahve kullanmalıyım? Cappuccino yapmak için herhangi bir tür espresso kahve kullanabilirsiniz. Ancak, kahve çekirdeklerinin taze olmasına dikkat etmeniz önerilir. Taze kahve çekirdekleri, cappuccinonun daha iyi bir aroma ve tadına sahip olmasını sağlar.
Bu yazı dikkatinizi çekebilir: Kahvenin İşlenmesi, Kavrulma Aşaması, Demlenmesi