Espresso Nedir, Nasıl Yapılır? Nasıl İçilir?
Dünyanın hemen hemen her yerinde kokusu ve aroması sevilerek tüketilen kahve, çeşitleri açısından da zengin olmasıyla bilinir. Espresso, Türk kahvesi, Filtre Kahve gibi türevleri bulunan kahve türlerinden espresso, adını en sık duyduğumuz kahve çeşitlerinden biri. Zengin bir aromaya sahip olması ve içerdiği yüksek kafein miktarıyla, yoğun çalışma temposuna sahip ve konsantrasyona ihtiyaç duyanların bir numaralı kahve tercihi olmakla birlikte, diğer kahvelere göre daha yoğun kıvamlı ve sert bir tadı olması sebebiyle küçük porsiyonlar halinde servis edilir.
Günümüzde zincir kahveciler ve 3. dalga butik kahvecilerin yaygınlaşmasıyla birlikte birçok farklı kahve çeşidi insanların kullanımına sunulmaktadır. İtalya’ya özgü sert bir kahve demleme türü olan espresso da bu kahve türlerinden birisidir, hatta dünya genelinde en çok tercih edilen kahve türleri arasında üst sıralarda yer alıyor.
Tabii ki, bu popülaritenin bazı haklı sebepleri var; pratik bir şekilde tüketilebilmesi, lezzetli olması ve hızlı hazırlanabilmesi espressoyu adını en sık duyduğumuz kahve türlerinden birisi haline getirmiştir. Peki, espresso nedir, nasıl yapılır ?
Nedir?
Espresso, 1900’lü yıllarda İtalyanlar tarafından keşfedilen, basınç gücünden faydalanılarak hazırlanan hızlı bir kahve demleme yöntemidir. İtalyanca’da ‘basınçla yapılan’ anlamına gelen, pratik ve hızlı bir şekilde hazırlanan bir kahve haline gelmiş olup dünyanın hemen hemen her yerinde çok tüketilir. Espressonun ismi kimilerine göre ‘press’ yani ‘basınç’ kelimesinden gelirken kimilerine göre ise İtalyanca’daki ‘espress’ yani ‘hızlı’ kelimesinden türemiştir. Tadı oldukça sert olan bu kahve fazlasıyla yoğun bir kıvama sahiptir ve küçük porsiyonlar (shotlar) şeklinde servis edilir.
Espresso sade şekilde içilebildiği gibi ondan birçok kahve çeşidi de hazırlanabilir. Bir espresso fincanı kahve için bir yemek kaşığı süt köpüğü kullanılarak hazırlanan Espresso Macchiato daha yumuşak bir içim sunar. Kahvenize votka, şeker şurubu ve kahve likörü eklenerek hazırlanan kokteyl ise Espresso Martini adını alır. Bu kahvenin fincanlarını ve miktarlarını az bulanlar ve daha sert bir içim arayanlar ise Double Espresso tercih ede bilirler.
Az miktarda su ve çok miktarda kahveyle hazırlanmasından ötürü miligram başına düşen kafein miktarı da oldukça yüksektir. Sert tadından dolayı her ne kadar herkese hitap eden bir kahve türü olmasa da çeşitli yöntemlerle tadını yumuşatmak elbette mümkündür; süt, karamel veya çikolata bu yumuşatıcılara örnek olarak gösterilebilir.
Bunlara ek olarak, birçok açıdan bizim kültürümüzdeki Türk kahvesine benzeyen espresso, Batı kökenli kahve türlerinden bizim kahvemize en çok benzeyeni olarak görülür. İki kahve arasındaki en büyük fark Türk kahvesinin espressoya nazaran daha ince öğütülmesi ve telvesiyle birlikte servis edilmesidir.
Espresso Nasıl Yapılır?
Espressoyu hazırlamanın birçok farklı yöntemi vardır. Örneğin; espresso makinesi, moka pot ve aeropress, espressoyu yapmak için kullanılabilecek demleme ekipmanlarından bir kaçıdır. Gelin şimdi bu ekipmanlar yardımıyla espressonun nasıl hazırlandığına bakalım.
- Espresso Makinesi ile Nasıl Hazırlanır?
İşe sevdiğiniz bir kahve çekirdeğini seçerek başlayın, ardından kahve çekirdeklerini kahve öğütücüde kendiniz öğütün ve kahve çekirdeklerinin şeker taneleri boyutunda olmasına özen gösterin aksi taktirde kahveniz istediğiniz kıvamı almayacaktır.
Kullandığınız suyun içme suyu olmasına ve 90 dereceden daha fazla veya daha az olmamasına dikkat ederek ‘bir espresso fincanı su için 7 gr kahve’ şeklinde ayarlamanızı yaparak kahvenizi filtreye koyun ve makineyi çalıştırın. Kahveniz takribi 20-25 saniye sonra içmek için hazır olacaktır.
- Moka Pot ile Nasıl Hazırlanır?
Moka pot ile espresso hazırlamak pekala mümkün, her ne kadar makine kadar lezzetli bir bitiş sağlamasa da evde makinesi olmayıp espressosunu içmek isteyenler için iyi bir alternatif.
Moka pot ile espresso hazırlamak oldukça kolay, tek yapmanız gereken şey önceden kaynattığınız suyu moka potun alt kısmına koyup orta kısmına da öğütülmüş olan kahvenizi yerleştirmek. Ardından ocağınızı orta ateşe vererek moka potu ocağa yerleştirin ve fokurdama sesleri gelene kadar bekleyin. Kahvenin moka potun üst haznesine geçtiğinden emin olduğunuzda kahveniz hazır demektir. Metal hazneyi, kahve koymadan birkaç kez kaynar suyla yıkayarak ısıtabilirsiniz. Bunun yanı sıra espresso bardağınızı ya da espresso fincanınızı da ısıtmalısınız. Böylelikle hazırladığınız kahve, sıcaklığını ve aromasını daha uzun süre koruyacaktır.
- Aeropress ile Nasıl Hazırlanır?
Bu yöntemle espressonuzu hazırlamak için önceden ısıttığınız bir fincan suyu öğütülmüş ve Aeropress’e yerleştirilmiş kahvenin üzerine dökün ve aleti sıkıştırın. Ardından kahveniz hazır olacaktır.
Espresso Bazlı Kahveler
Adını sıklıkla duyduğumuz, yüksek tüketici kitlesi ve popülaritesi olan kahvelerin çoğu aslında espresso bazlıdır. Bu durum espressonun tatlandırılmaya ve çeşitlendirilmeye müsait bir yapısının olmasıyla birlikte lezzetli olmasından da kaynaklanmaktadır.
Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
- Kullandığınız suyun kaliteli içme suyu olması oldukça önemli. Kötü kokulu, tortulu veya bekletilmiş bir su, kahvenizin tadımında ve aromasında olumsuz etkiler yaratır.
- Kahvenizi evinizde öğütme imkanınız varsa kahve çekirdeği alarak evde öğütebilir yoksa Espresso Perfetto gibi zincir kahve mağazalarından çekilmiş kahve alarak da espressonuzu hazırlayabilirsiniz. İyi bir espresso deneyimi için kahvenizin Türk kahvesinden daha ince çekilmiş olmasına özen göstermelisiniz.
- Espresso fincanı ile Türk kahvesi fincanının ebatları benzer olsa da espresso fincanı daha kalın olmasıyla Türk kahvesi fincanından ayrılır.
- Bir ölçek espressoyu (6-8 gram) makinenin portafiltre adı verilen metal haznesine koyun. Ardından kahvenizi sıkıştırın. Bazı kahve makinelerinde var olan kahve sıkıştırma aparatı bu konuda işinize yarayacaktır, eğer kahve sıkıştırma aparatınız mevcut değilse ‘coffee tamper ’ adı verilen özel metal aletleri de kullanabilirsiniz. Bu noktada kahveyi doğru şekilde sıkıştırmak önemlidir. Yeterince sıkıştırılmadığında, su aralardan sızarak kahvenizin içine işlemeden aşağı inerek fincana düşer.
Espresso Nasıl İçilir?
Bu sorusunun en ilginç cevaplarından biri espressonun ayakta içilmesi gerektiğidir. Bu kahve, İtalya’da ayakta ve çabuk içilmesi gereken bir kahve olarak görülür. Espressonun nasıl içildiği hususunda bir diğer bilgi ise, kreması yani köpüğü olması gerektiğidir. Krema sayesinde köpük altında kalan kahve, aroması ve tadı siz içene kadar muhafaza edilmiş olur. Hatta kremanın erimişlik seviyesi, kahvenin ne kadar zaman önce hazırlandığı hakkında ipucu verir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise espressonun Türk kahvesi gibi yudum yudum değil, hızlı ya da yapılabilirse tek seferde içilmesi önerilir.