Kafeinsiz Kahve Nedir? Faydalı mı, Zararlı mı?

Kahve bütün dünyada tüketilen global bir içecektir. Kimileri kahveyi sadece keyif için içerken kimileri de sinir sistemini uyarıcı etkisinden dolayı uyanmak veya konsantre olmak için içmektedir. Kahvenin bu uyarıcı etkisi içerisinde barındırdığı yüksek seviye kafeinden kaynaklanmaktadır. Ortalama bir bardak kahvede 50-150 mg kafein bulunur. Kafeinin konsantre edici etkisinin dışında fazla tüketildiğinde bağımlılık ve kalp ritminde bozukluk gibi sorunlara sebep olacağı da bilinmektedir. Bu gibi sebeplerden ötürü kafeinsiz kahve tercih edenlerin sayı giderek artmaktadır.
Kafeinsiz kahvenin keşfi aslında tesadüfi bir durumla gerçekleşmiştir. Kaffee Hag şirketinin sahibi Alman Ludwig Roselius, 1903 yılında kahve çekirdeklerini ithal ederken gemiye deniz suyu sızıyor ve bu durum kahveden kafeinin ayrışmasına sebep oluyor. Roselius bu işlemi tamamlamak için çekirdekleri bazı asitlerle birlikte buharda bekletiyor ve en sonda benzen kullanıp kahveyi kafeinden arıtmayı başarıyor. Böylece, kafeinsiz kahve ortaya çıkmış oluyor.
Fakat şunu parantez içerisinde belirtmek gerekir ki, kahveden kafeini tamamen arıtmak pek de mümkün değildir. Ek olarak, benzenin kanserojen üreten etkisi ortaya çıkınca daha farklı ayrıştırma yöntemleri aranmaya başlanmıştır.
Kafeinsiz Kahve Sağlığa Zararlı Mı?
2017 yılında yapılan bir çalışmada, kahve tüketimiyle ilgili gözlemsel araştırmaların toplu bir analizi yapıldı ve araştırmayı yürütenler kafeinsiz kahvenin sağlığa belirli bir zararının olmadığı sonucuna vardı.
Fakat kafeini ayrıştırma işlemi sürecinde kullanılan metilen klorür bazı endişelere sebep oldu. Çünkü az miktarda bile olsa, metilen klorürün solunması merkezi sinir sisteminde geçici bozukluklara sebep olabilir. Bu da demek oluyor ki kişinin konsantrasyon yeteneği veya el-göz koordinasyonu olumsuz yönde etkilenebilir.
Ek olarak, metilen klorüre maruz kalınmasının yaratacağı etkiler bunlarla da sınırlı değildir: baş ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik hali, uyuşukluk, öksürük ve hırıltılı nefes alma gibi durumlarla karşılaşmak da oldukça olası. Bu bağlamda, kafeinsiz kahvenin kendisi değil, ayrıştırma işlemi sırasında yapılan kimi uygulamalar insan sağlığı için zararlı olabilir.
Kafeinsiz Kahvenin Sağlığa Yararları Nelerdir?
Daha önceden de belirttiğimiz gibi kafeinsiz kahve kararında tüketildiği ve doğru yöntemler kullanılarak ayrıştırıldığında hastalıkları önlemede oldukça etkilidir. Zaten temel anlamda sağlıklı bir yaşam için tüketilir. Kafeinsiz kahvenin sağlığa yararlarına birkaç örnek vermek gerekirse:
- Başta beyin olmak üzere tüm vücuda enerji verir ve yaşlanmayı geciktirir.
- Kolesterolün düşmesinde ve romatizma, diyabet, eklem iltihabı gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynar.
- Yapısındaki B2 vitamin sayesinde kanser, baş ağrısı ve sivilcelenme gibi cilt problemleri engellerken içerdiği B3 vitamin ile de vücuttaki toksik maddelerin atılımında yardımcı olur.
- Yapısında bulunan demir sayesinde kan hücrelerini yenileyip kan dolaşık sistemine yardımcı olur.
- İçermekte olduğu potasyum sayesinde kan basıncını dengeleyip kalp problemlerini önlerken Alzheimer ve Parkinson gibi bilişsel hasara yol açan rahatsızlıklara karşı da oldukça faydalıdır.
Genel olarak kahvenin sağlığı nasıl etkilediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz: Kahvenin Sağlığa Etkileri