Kahvenin İşlenmesi, Kavrulma Aşaması, Demlenmesi
İçmeyi ve tüketmeyi oldukça sevdiğimiz bu özel çekirdekler, henüz bardaklanma aşamasına geçmeden evvel nice işlemden geçiyor. Örneğin, kahvenin işlenmesi zamanı kullanılan 3 farklı yöntem mevcut. Bunlar ıslak işleme, kuru işleme ve yarı kuru işleme olarak uygulanan yöntemler.
Kahvenin İşlenmesi
Islak İşleme: Bu işlem türünde kahve meyveleri suya bırakılır ve su yüzeyinde kalan bozuk meyveler ayıklanmış olur. Olgun meyveleri ayırt eden bu yöntemden hemen sonra, kahveler yoğun fermentasyon işlemine tabi tutulur. Kabuklarından ayrılan kahve çekirdekleri, daha sonrasında güneşte veya ısı makinelerinde kurutulmaya bırakılır.
Kuru İşleme: Kuru işleme, kahvenin bulunduğu yıllarda ortaya çıkan manuel işleme yöntemidir. El ile ayıklanan meyveler, güneşte kurumaya terk edilir. 28-30 gün kuruma ve fermentasyon yaşayan kahve çekirdekleri, neminden arınmış olur. Akabinde ise özel kahve ayıklayıcı cihazlar tarafından kahveler ayıklanır.
Yarı Kuru İşleme: Kahve işlemek için en sık kullanılan yöntemdir. Suda ıslak işlemeye bırakılan ve bozuk meyveleri ayrılan kahve, güneşte 4 hafta kurumaya bırakılır. Ardından ise ayıklama işlemi gerçekleşir.
Kahvenin Kavrulma Aşaması – Kahvenin İşlenmesi
Kahvenin kavrulma aşaması, işlenmesinden sonra en kritik dönemdir. Bu aşamada sıkça kullanılan tabirler ise şöyle:
- First Crack (İlk Çatlama)
- Second Crack (İkinci Çatlama)
- Light Roast (Az Kavrulmuş)
- Medium Roast (Orta Kavrulmuş)
- Dark Roast (Koyu Kavrulmuş)
Kahveler, özel makinelerde toplu olarak kavrulurken, 196-202 derece arası kavrulma işlemine Light Roast, 210-219 derece arasındaki kavrulma işlemine Medium ve 225-240 derece arasındaki kavrulma işlemine ise Dark Roast adı verilir. First Crack, kahveden gelen ilk çatlama sesidir. Bu aşama geçildikten sonra Light Roast gerçekleşmiş olur. Biraz daha kavrulan kahve, ikinci çatlamaya ramak kala Orta Kavrulmuş hâle geçer. Second Crack ise kahvenin koyu kavrulduğunu gösterir.
Kavrulmuş Kahve Çekirdeklerinin Sınıflandırılması
Uluslararası literatürde kahvenin sınıflandırılmasına verilen ad ‘’Grading’’. Bu işlemler için birbirinden farklı elekler kullanılmaktadır. Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin sınıflandırılması adına kullanılan bu elekler, daha çok milimetrik hesaplar üzerinden eleme işlemi yapan, özel eleklerdir. Buna göre çift rakamlı 14, 16, 18, 20 mm gibi Arabica çekirdekleri ayıklayan elekler bulunduğu gibi, 13, 15, 17 mm gibi Robusta çekirdeklerini ayıklamaya yönelik elekler de mevcuttur.
Kahvede Kafeinsizleştirme Aşaması – Kahvenin İşlenmesi
Kahve, yoğun kafein içeren bir bitki. Bu sebeple de yoğun kafein sorunu yaşayan bireyler için Dicaff, yani kafeinsiz olarak üretilen kahve türleri mevcut. Kahvede kafeinsizleştirme aşaması ise iki farklı yöntemle gerçekleştiriliyor. Bunlardan biri kahveyi suya batırmak ve yoğun aktif karbon ile süzmek. Bir diğer yöntem ise çeşitli kimyasallar. Etil asetat gibi neredeyse her meyvede bulunan doğal meyve eteri veya metilen klorür adlı sıvı çözücüler ile kahvenin kafeinden arınması mümkün.
Kahve Nasıl Saklanmalı?
Sevilerek tüketilen, gün içerisinde arınmak için kullanılan ve kişiyi zinde tutan kahve nasıl saklanmalı? Elbette bunun için yapılan araştırmalar, kahveyi üretim formu ile aynı kalitede tutmak adına, kahvenin kuru, serin ve karanlık bir yerde saklanması gerektiğini de ortaya koyuyor. Zira oksijenin yoğun, nemin ise fazla bulunduğu her ortam, kahvenin yağ aromasını ve asiditesini bozan etkenler arasında. Aksi durumda okside olan kahve yağları, alacağınız keyiften hızla uzaklaşmanıza sebep olacaktır.
Kahve Nasıl Demlenir?
Kahve nasıl demlenir şeklinde sıkça sorulan sorular, kahvenin aromasını en doğru şekilde kullanılması gereken bir dizi işlem ile cevaplanabilir. Bu işlemler, kahve çekirdeğinin nasıl kavrulacağı, ekipmanların ise nasıl temizleneceği ile ilgilidir. Doğru saklama işlemlerinin ardından, ister kavrulmuş, ister manuel olarak kavuracağınız kahvenizi, kendi isteğinize göre az veya yoğun kavrulmuş şekilde kullanabilirsiniz.
Robusta veya Arabica çekirdeklerinden tercihinizi ya da karışımını kullanmak da mümkün. Ekipmanlar ise önceki kullanımlardan sonra kahve yağından ve sudan iyice arınmış ve temizlenmiş olmalı. Bu sayede en doğru demleme, en doğru kondisyonlarda gerçekleşmiş olur. Kahvenin tadını en yoğun ve en kaliteli şekilde almak adına, taze kavrulmuş olması önemlidir. 200 ml su için 12 gram kahve kullanımı, bu anlamda ideal orandır ve hatta altın oran olarak bilinir. Demleme işlemi ise 90 ilâ 96 derece aralığında gerçekleşmelidir. Soğuk su ile başlayan demleme, 5. Dakikanın sonunda 20 ilâ 30 saniye yüksek ateşle harmanlanmalı ve bu noktadan sonra kahve sıcak ile temas edilmeden bardaklanmalıdır. Bu sayede içim kalitesi yüksek bir kahve demlenebilir.
Hazır Kahve
Raf ömrünün uzun olması, ucuz olması ve kolay çözünebilmesi sebebi ile sıkça tercih edilen hazır kahve, günümüzde kahve tüketiminde oldukça fazla tercih ediliyor. Kahve çekirdeğinin mayalanması ve kurutulması sonrası, dondurucu ya da sprey ile kurutulan kahve, daha sonrasında paketlenerek kullanıma hazır hale getiriliyor. Piyasada bulunan hazır kahvelerin avantajı ise fiyat, ömür ve kolay tüketilebilmesi ile ön plana çıkıyor.