Kahvenin Sağlığa Etkileri

0
300
kahvenin sağlığa etkileri

Su, hayatımız adına nefes almak kadar önemli olan mucizevi bir içecek. Sudan sonra en sık tüketilmekte olan içecek ise kahve. Özellikle Avrupa ve Amerika Kıtası’nda milyonlarca ton tüketilen kahve, sağlık konusunda endişe yaratabiliyor. Geçmiş yıllarda yapılan bir takım araştırmalar, kahvenin çarpıntı yaptığı ve zararlı olduğuna dair pek çok verinin paylaşılmasına yol açmıştı. Peki, bu veriler ne kadar gerçekçi. Günümüzde yapılan araştırmalar neler söylüyor? İşte kahve ve kahvenin sağlığa etkileri hakkında tüm merak edilenler.

Dikkatinizi Çekebilir: Kahvenin İçeriği

Kahvenin Faydaları – Kahvenin Sağlığa Etkileri

Kahve, geçmiş yıllarda yoğun kafein içermesi sebebi ile zararlı olduğu düşünülen ve çok sık tüketilmesi sakıncalı bulunan içeceklerden biri idi. Ancak, son yapılan araştırmalara göre günde bir fincan kahve içmenin pek de zararlı olmadığı, aksine faydalı olduğu ortaya çıktı. Kahvenin faydaları ise bir hayli ilginç ve yoğun. Hatta öyle ki, bir tam gün içerisinde tüketilebilecek 3 fincan kahve, hayatı daha iyi yaşayabilmek adına pek çok fayda sağlıyor. Örneğin, sindirim, kalp ve damar, Alzheimer, Parkinson hastalığı, Tip II diyabet ve karaciğer kanseri riski, kahve tüketimi ile ortadan tamamen kalkmasa da oldukça zayıf bir ihtimale dönüşüyor.

Kahvenin Sindirime Etkisi

Gün içerisinde tüketilen kahve, kan dolaşımına girdiği andan itibaren vücut dengenizi farklılaştıran katkılar sağlıyor. Kan dolaşımı üzerinden beyne ulaşan uyarıcı etkisi, beyin tarafından norepinefrin ve dopamin salgılanması konusunda artış yaşanmasına sebep oluyor. Bu durum, yaklaşık 6 saate kadar daha zinde ve daha aktif bir sinir sistemi oluşturuyor. İdrar fonksiyonlarını da artıran kahvenin sindirime etkisi de bu noktada başlıyor. Bu anlamda daha sık ve daha nitelikli çalışan sindirim sistemi, vücudun dengesini daha doğru sağlamak adına aktif olarak yenilenmeye ve kahvenin antioksidan özelliği ile vücuttan zararlı maddelerin atılmasına katkı sağlıyor.

Kahve ve Ölüm Riski

Kahve tüketim alışkanlığı olan bireyler için ölüm riski analizi yapıldığında, kahve ve ölüm riski oranlarında etkisi hakkında enteresan sonuçlar ortaya çıkmıştır. Buna göre, günde 3 fincan kahve tüketim alışkanlığı olan bireyler, erken ölüm riski yaşamaktan büyük oranda kurtuluyorlar. Kalbe, damarlara ve sinir sistemine olan etkisi, birçok hastalığı bertaraf etmesi sebebi ile kahve, bu anlamda önemli bir içecek.

Kahve ve Kardiyovasküler Hastalıklar

Kardiyovasküler hastalıklar adına, kalp ve damarlara olan iyileştirici etkisi ile kahvenin faydalarından söz edilebilir. Bu yönü ile ölüm riskini de azaltan kahve, spor öncesi yağ yakımı ile yine kardiyovasküler hastalıkların doğması öncesinde tedbir amacı ile tüketilebiliyor. Vücudu, sinir sistemini ve yağ yakımını harekete geçiren kahve, damaryolu tıkanıklığına iyi geliyor ve dozunda alındığı taktirde kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor.

kahvenin sağlığa etkileri

Kahvenin Ruh Sağlığına Etkisi

Ruh sağlığımız, en az fiziksel sağlığımız kadar önemli ve dengede olması gereken konulardan biri. Bu anlamda kahvenin ruh sağlığına etkisi olup olmadığı ise tartışmaya kapalı. Zira oldukça açık ve net bir biçimde ruh sağlığına etki eden kahve, kişinin zinde oluşu, harekete geçmesi, uyanık kalması ve yorgunluğunu unutturması ile birlikte, depresyonu engelleyici özelliği ile de ruh sağlığına doğrudan etki ediyor.

Kahve ve Parkinson Hastalığı – Kahvenin Sağlığa Etkileri

Parkinson Hastalığı, beyin ve sinir hastalıklarından biri. Bu anlamda kahvenin Parkinson Hastalığına iyi geldiğine dair pek çok tıbbi çalışma ve araştırma söz konusu. Son yıllarda sayıları giderek artan bu araştırmalar, düzenli spor ve fiziksel aktivite ile birlikte, gün içerisinde 2 ilâ 3 fincan kahvenin, Parkinson Hastalığı konusunda oldukça koruyucu ve düzeltici etkisi olduğu yönünde. Kahve ve Parkinson Hastalığı ilişkisi, sağlıklı yaşam koşulları ile birlikte sizleri bu zor durumdan kurtarabilir.

Kahve Tip II Diyabet İçin Sakıncalı mı?

Kahve, Tip II Diyabet hastaları için adeta bir şans. Bu noktada Kahve Tip II Diyabet hastaları için sakıncalı mı diye soran pek çok birey, elde ettikleri yanıttan oldukça hoşnutlar. Zira Tip II Diyabet gelişimine engel olan, geliştiğinde ise güvenle tüketilebilen kahve, aynı zamanda bu hastalıkta iyileştirici etkenler barındırıyor.

Kahve ve Kanser – Kahvenin Sağlığa Etkileri

Son yapılan araştırmalara göre, kahve ve kanser arasında önemli bir bulguya rastlandı. Düzenli ve aşırıya kaçmayan kahve tüketiminin kansere engel olduğu, özellikle de karaciğer kanseri konusunda kişiyi koruyucu özellikler barındırdığı ortaya çıktı. Faydaları saymakla bitmeyen kahvenin tek dezavantajı ise aşırı tüketime bağlı olarak çarpıntı yaratması, geceleri uykuya olan olumsuz etkisi, çabuk sinirlenme ve mide ekşimesine sebep olması ile ilgili.