Köpüklü Kahve Çeşitleri | Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Kahve tutkunlarının yeni mecrası CahveLand‘in radarında bugün “köpüklü kahve” konusu var. Hem köpüklü kahve çeşitlerini, hem de lezzetli, bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir bir göz atacağız.
Kahve dünya üzerinde en çok tüketilen sıcak içecektir ve yüzyıllardır insanlık tarihinin vazgeçilmez bir parçası olup kendi kültürünü oluşturmuş tek içecektir.
Keşfedildiği dönemlerde yalnızca ezilip çiğnenerek tüketilen kahve ancak 14. yüzyıldan sonra bugün tükettiğimiz gibi bir içecek olarak sunulmaya başlamıştır. O günlerden bugünlere kahve dünyada daha da yaygın hale gelmiş ve her bir coğrafyada kendine has çeşitleri oluşmuştur. Buna, ülkemizden Türk kahvesini, İtalya’dan espressoyu, İrlanda’dan Irısh coffee’yi ve Yunanistan’dan da frappe’yi örnek vermek mümkündür. Burada vurgulamak istediğimiz bir nokta var ki, o da örnek verdiğimiz bütün kahvelerin ya süt köpüğü, ya da kendi köpüğü ile sunulduğudur.
Buna ek olarak, örnek verdiklerimiz dışında, dünya üzerinde tüketilen çoğu kahvenin de aslında köpüklü kahveler olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
En Çok Tüketilen Köpüklü Kahve Çeşitleri Hangileridir?
Türk Kahvesi
Türkiye’de kahve deyince akla ilk gelen kahve şüphesiz ki Türk kahvesidir. Çok kavrulmuş ve incecik çekilmiş Arabica kahve çekirdeklerine su ekleyip ateşte pişirerek hazırlanan Türk kahvesinin köpüklü bir şekilde sunulması makbuldür.
Espresso
Espresso için İtalya’nın Türk kahvesi demek yanlış olmayacaktır çünkü birçok yönden Türk kahvesine benzer. İnce çekilmiş kahveye az miktarda suyun basınçlı bir şekilde uygulanması ile hazırlanan espresso yoğun ve sert bir tada sahiptir ve aynı Türk kahvesi gibi küçük fincanlarda köpüklü bir şekilde servis edilir.
Latte
Genellikle sert kahve sevmeyenlerin tercihi olan latte, Türk kahvesi ve espressodan farklı olarak kendiliğinden köpüklü değildir. 1 shot espressoya süt ve süt köpüğü eklenmesiyle köpüklü hale getirilir.
Cappuccino
Espresso’dan sonra İtalya’daki en popüler kahve cappuccino olabilir. Latte’ye oldukça benzeyen cappuccinonun latte’den tek farkı daha az süt ve daha çok süt köpüğü barındırmasıdır diyebiliriz. Eklenen süt köpüğü de latte’dekine oranla daha yoğun ve yağlıdır.
Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapmanın Püf Noktaları
- Bol köpüklü ve lezzetli bir Türk kahvesi hazırlamanın ilk kuralı taze ve mümkünse yeni öğütülmüş kahve kullanmaktır. Bayat bir kahveden lezzet veya köpük beklemek anlamsız olacaktır.
- Bir diğer önemli nokta ise kullanılan suyun niteliğidir. Su ne kadar klorsuz ve kireçsiz olursa o kahvenin içiminden alınan keyif bir o kadar artacaktır. Bu nedenle kahvenizi içme suyuyla hazırlamanızı öneririz.
- Buna ek olarak, kahve-su oranı da oldukça önemlidir.
- Bir fincan Türk kahvesi hazırlamak için cezveye yaklaşık 2 tepeleme çay kaşığı kahve koymalısınız.
- Kahvenin suyunu eklerken fincandan yardım alabilirsiniz fakat fincanı ağzına kadar doldurmayın çünkü telve ve köpük fincanın bir kısmını dolduracaktır.
- Şeker oranını ise kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
- İyi bir Türk kahvesi hazırlamanın bir diğer püf noktası da kahveyi ocağa almadan önce kahve ve suyu iyice homojen hale getirene kadar karıştırmaktır çünkü cezveyi ocağa alındıktan sonra bir daha karıştırmamalısınız.
- Köpüklü ve lezzetli bir kahve elde etmek için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, kahveyi kısık ateşte pişirmektir. Zira yüksek ateşte kahveyi hem yakmış hem de hemen kabarıp taşmasına sebep olursunuz.
- Kahveyi pişirme süresi de önemsemeniz gereken noktalardan bir diğeridir. Kahveyi ocaktan almadan önce kabarmasını bekleyin, hafifçe kabardığını gördüğünüzde oluşan köpükleri fincana ekleyin ve cezveyi tekrar ocağa koyarak pişme işleminin bitmesini bekleyin.
- Son adım olan kahveyi fincana ekleme kısmında ise dikkat edilmesi gereken nokta kahveyi fincanın kenarlarından eklemeniz olmalıdır aksi taktirde köpük dağılıp sönebilir.