Likörlü Kahve ve Çeşitleri

0
209
likörlü kahve

Pek çoğumuzun bildiği gibi likör; bir tahıl, meyve veya sebzenin alkol fermentasyonundan geçirilmiş ve damıtılmış halidir. Bu yol ile elde edilen içki, aromatik bir alkol olarak karşımıza çıkar. Ancak, likörü tek başına bir alkollü içki olarak düşünmek yanlış olur. Zira öyle yerlerde kullanılır ki, damaklarda yaşattığı o tarifsiz lezzet, asla unutulmaz. Muhtemelen likörlü çikolata deneyiminiz olmuştur. Peki, likörlü kahve ve çeşitleri hakkında bir bilginiz var mı? Sizlere likörlü kahve çeşitlerini anlatmaya başladık bile. İşte detaylar.

Likörlü Kahve Nedir? Nasıl Bulundu?

Likörlü kahve, basit anlatımıyla kahve içerisine likör katılarak elde edilen kahve türüdür. Kahve ve alkolü bir araya getirmeden önce, kısaca kahvenin ve alkolün tarihinden bahsetmek gerek. Çünkü ikisinin arasında çok uzun yıllardır bir bağlantı söz konusu.

Bilinen bir gerçeğe göre, alkol MÖ 2100 yıllarında bulunduğu düşünülen ve hatta Sümerler tarafından fermente edilerek kullanıldığı düşünülen bir içki türü. Ancak, günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce, yani MÖ 10000 yılları esnasında da alkolün olduğu teorisi var. Zira yapılan pek çok arkeolojik kazıdan elde edilen bulgular, Sümerlerden önce de alkolün insan için vazgeçilmez bir şifa aracı olarak kullanıldığı yönünde. Peki, ya kahve?

Kahve Nasıl Bulundu? Alkol İle Nasıl Bir Araya Geldi?

Kahvenin tarihi hakkında alkol kadar net konuşulamıyor. Zira kahve, uzunca bir süre boyunca Osmanlı İmparatorluğu’ndan Avrupa ve oradan da Amerika Kıtası ve dünyanın geri kalanına yayıldığı düşünülen bir bitkiydi. Yine de bu detaydan pek hoşlanmayan ve bu kültürel mirası kabullenmeyen pek çok tarihçi, kahvenin MS 6. yüzyılda Etiyopyalı bir çoban ve kahve meyvelerini yedikten sonra kendinden geçen keçilerini anlatmaya başladılar. Bu ütopik hikâye mi yoksa kahvenin dünyaya yayılmasına vesile olan Orta Doğu ve Türk toprakları mı doğru bilemiyoruz. Ancak, bildiğimiz tek şey, kahve ile alkolün çok daha önceleri bir araya geldiği.

Tarihte kahve ile alkolün bir araya getirildiği ilk hikâye, çoban Kali ve köyündeki keşişlerin kahve meyvelerinden elde ettiği fermente edilmiş kahve ve kahve meyvesi posasından elde ettikleri kahve şarabı. Likör ile kahvenin bir araya gelmesi 17. yüzyılı buluyor.

17.yüzyıl diye belirttik ama gerçek anlamda bir likörlü kahvenin oluşması 1950 yılında oluşmuş. Zira bir savaş göçmeni aile, ailenin yanındaki hizmetçi ve bir kâğıda yazılı ilk kahve likörü tarifi, 1600’lü yılların ortalarında kayda geçmiş. Vanilya baharatı, Rom bazlı likör ve kahvenin karışımı ile elde edilen bu ilk tarif, 1950 yılında Tia Maria adı ile markalaşmış. Bilinen ilk tarif bu olmasına karşın, üretilen ilk kahve likörü ise Kahlua. Kahlua, 1936 yılında ve ilk defa Meksika’da üretilen özel bir içki. Bunca tarih dersinden sonra günümüz likörlü kahve çeşitlerine geçmeye ne dersiniz?

likörlü kahve

Likörlü Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Likörlü kahvenin geçmişi, yaklaşık 350-400 yılı ve yakın tarihimizi baz alıyor. Bugün ise likörlü kahve çeşitleri nelerdir sorusuna verilebilecek onlarca cevap var. Tek tek ele alacağımız ve kısaca detaylandıracağımız likörlü kahve çeşitlerinden bazıları ve en popüler olanları ise şöyle:

  • Whisky Coffee
  • Gaelic Coffee
  • Irish Coffee
  • Bailey’s Coffee
  • Brandy Coffee
  • Seville Coffee
  • Shin Shin Coffee
  • Russian Coffee
  • Carajillo
  • The Real Four One
  • Calypso Coffee
  • Italian Classico
  • French Coffee

Alkolü Kahve Tarifleri – Likörlü Kahve

  • Viski Kahve (Whisky Coffee)

Bir shot viski, 1 çay kaşığı akçaağacı şurubu ve ılık kahve ile elde edilen likörlü kahve türüdür.

  • Galiçya Kahve (Gaelic Coffee)

Galiçya kahve, orijinal tarifte 120 ml kahve, 20 ml tatlı şurup, 45 ml İskoç viskisi, 20 ml krema barındırır. Şarap kadehinde servis edilir.

  • İrlanda Kahvesi (Irish Coffee)

Sıcak kahve, İrlanda viskisi, şeker ve köpürtülmüş krema ile elde edilir. Dikey ve uzun bardaklarda servis edilir.

  • Bailey’s Kahve (Bailey’s Coffee) -Likörlü Kahve ve Çeşitleri

3 yemek kaşığı kahve, 2-3 kaşık yoğun süt tozu ve sıcak su ile bir bardağın ¾’ü doldurulmalıdır. Buna uygun bardak seçimi sonrasında, bardağın boş kalan kısmına Bailey’s adlı alkol eklenir. Bailey’s kahve, bu karışımın mikslenmesi ile oluşturulur.

  • Brandy Kahve (Brandy Coffee)

Filtre kahve kullanılarak elde edilen Brandy kahve, Filtre kahve sonrası içerisine 1 shot brandy eklenmek sureti ile oluşur. Sert bir içecektir.

  • Sevilla Kahve (Seville Coffee)

2 kapak dolusu Cointreau, 2 kaşık şeker, 1 fincan duble krema ve 2 çay kaşığı kahve. Sıcak kahve, alkol ve şekeri karıştırdıktan sonra, üzerine krema dokunuşu ve isteğe bağlı portakal kabuğu rendesi ile Seville Coffee elde edebilirsiniz.

  • Şin Şin Kahve (Shin Shin Coffee)

10 gram koyu rom, 20 gram aromasız şekerli şurup, krema, tarçın ve 5 yemek kaşığı sert kahve. Kremayı çırpın, rom ve şurubu içerisine ekleyin, bardağa sıcak kahvenizi alın ve kremanızı üzerine ilave edin. Bir miktar toz tarçın ile  sert ve aromatik bir kahvenin keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Rus Kahvesi (Russian Coffee)

Bir kadeh içerisinde 3-4 adet buz küpü, ½ çay kaşığı şeker, 1 shot Karsk Vodka ve 1 shot espresso ilave ederek hazırlayabilirsiniz.

  • Carajillo – Likörlü Kahve ve Çeşitleri

Hazırlamak için Anis marka likör bardağa eklenir, üzerine sıcak veya soğuk espresso ilave edilir, üzerine ise 3-4 parça küp buz ilave edilir.

  • Kalipso Kahve (Calypso Coffee)

Koyu kakao kreması, baharatlı rom, beyaz ve çırpılmış krema, çikolata tozu ve 1 fincak sıcak kahve ile elde edilir. Kahve, sıcak kakao kreması, rom karıştırıldıktan sonra üzerine beyaz krema ve çikolata tozu ile servis edilmektedir.

  • İtalyan Klasiği (Italian Classico)

Yarım fincan sert kahve, yarım fincan sıcak çikolata, çeyrek fincan yoğun krema, isteğe bağlı çikolata tozu. İtalian Classico, kahve ve sıcak çikolatanın karıştırılması, kremanın üzerine ilavesi ve çikolata tozunun serpiştirilmesi ile hazırlanır.

  • Fransız Kahve (French Coffee)

Bir cam mug içerine 20 ml Kahlua, 20 ml Cointreau ve 20 ml viski ilave edilir. Bir çay kaşığının yarısı kadar şeker ilave edilerek karıştırılır. Üzerine 1 fincan sıcak kahve ilave edilir. En üst tabaka için krema ve üzeri için de çikolata tozu kullanılarak servis edilir.