Sütlü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

0
21
sütlü türk kahvesi

Günümüzde onlarca farklı kahve türü bulunur. Kimisi daha acı kimisi ise yumuşak içimli bir lezzete sahiptir. Geleneksel Türk kahvemizi sert bulanlar ise çareyi sütlü Türk kahvesi tarifinde buluyor. Biz de bugün size sütlü Türk kahvesi nasıl yapılır, bu kahvenin tarihteki yolculuğuna kadar birçok bilgi vereceğiz.

Türk Kahvesinin Tarihi Yolculuğu

Kokusu, lezzeti, pişirilişi ve diğer tüm özellikleriyle Türklere özgü olan Türk kahvesinin tarihi de köklü bir hikayeye sahip. İlk olarak Türkler tarafından keşfedilen bu pişirme metodu, elbette Arap Yarımadası’nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen kahveden yapılıyor. Avrupa da Türklerden aldığı kahve kültürünü, Türk kahvesi pişirme metodunu uyarlayarak almıştır.

Titizlikle öğütülen Türk kahvesinin tazesi makbuldür. Çok ince öğütülmeli, su ve arzu edilen şeker miktarı ile pişirilmelidir. Küçük fincanlarla servis edilen bu kahvenin yanında su ve lokum ikramı da geçmişten günümüze kadar gelen süreçte hep var olmuştur. Türk kahvesinin pişirilme metodu ile elde edilmesi, diğer kahve çeşitlerine göre çok daha lezzetli olmasının anahtarı olarak bilinir.

türk kahvesi

1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirilen kahve, burada güğümlerde sonraları da cezvelerde pişirilerek günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak 1554 senesinde Tahtakale’de açılan kahvehaneler kısa sürede tüm ülkeye yayılmış; her özel günün, dost meclisinin vazgeçilmezi olmuştur.

Sütlü Türk Kahvesi Tarifi

Eşsiz lezzeti ile bağımlılık yapan Türk kahvesi, su ve isterseniz şeker ile cezvede yavaş yavaş pişirilerek yapılır. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte Türk kahvesini, kahve makineleri ile de yapmak mümkün. Sütlü Türk kahvesi de bu lezzetten vazgeçemeyenlerin daha yumuşak bir içim için başvurdukları lezzetlerden biri. Yapımı da oldukça basit.

İlk olarak kişi sayısı kadar fincan sütü cezveye boşaltın. Kısık ateşte sütü hafif hafif ısıttıktan sonra cezveye, fincan başına bir tatlı kaşığı kadar taze çekilmiş Türk kahvesi ekleyin. Arzu edenler burada karışımın içerisinde şeker de ekleyebilirler. Kısık ateşte devam eden pişirme işlemi kahveniz köpürdüğünde sona erer. Bir kaşık yardımıyla köpükleri fincanlara bölüştürüp son olarak servisinizi yapabilirsiniz. Afiyet olsun, unutmayın bir fincan Türk kahvesinin 40 yıl hatrı olur…

Sütlü Türk Kahvesinin Hikayesi

Sütlü Türk kahvesi, bir rivayete göre Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan sayesinde ortaya çıkmıştır. İsmi Ay ve Güneş anlamına gelen Mihrimah Sultan hikayeye göre oldukça keyfine düşkündür. Kahveye de düşkün olan Mihrimah Sultan’ın bu lezzeti içerken yumuşatmak için süt eklettiği tahmin ediliyor. Böylece geçmişten günümüze sütlü Türk kahvesi kültürümüze adapte oluyor. Bu lezzetin bir diğer adı bu sebeple Mihrimah Sultan Kahvesi olarak anılmıştır. Ayrıca 19 yy. Osmanlı Saray koleksiyonlarında oldukça fazla sayıda sütlük bulunması da Mihrimah Sultan ve kahve zevkiyle ilişkilendirilmiştir.

Leave a reply