Kona Kahvesi Nedir?

0
202
kona kahvesi

Dünyanın en pahalı 10 kahve türünden biri olan Kona kahvesi nedir? Çokça merak edilen Kona kahvesinin tarihi ve Kona kahvesinin nasıl üretildiğini merak ediyorsanız bu yazımız tam da size göre.

Kona kahvesi, dünyanın en pahalı 10 kahve çeşidinden biri olması sebebi ile kahve uzmanları tarafından iyi bilinen ve pek çok insan tarafından da merak edilen kahvelerden biridir. Dünya üzerinde yalnızca Hawaii’de, Big Island adı verilen ve Hawaii’nin en büyük adasında yetişir. Kona, Mauna Loa adı verilen volkanik yanardağın yamaçlarında yetişmektedir. Mauna Loa, Kona isimli bölgenin içerisinde yer alır. Bu da, Kona kahvesinin ismini açıklıyor.

Yetiştiği bölgenin adını alan Kona kahvesi, sabahları bol güneş alan yamaçlarda gün ışığına ve güneş sıcaklığına doyar. Öğle saatleri ve sonrasında ise tropikal iklimin getirisi olan bol miktarda yağmura maruz kalan kahve ağacı, bolca rüzgâr alır. Bu sebeplerden dolayı, ağacın meyveleri gözenekli bir yapıya sahiptir. Her şeyden önemlisi ve bu kahveyi diğerlerinden farklı kılan özelliği ise verimli topraklarda yetişmesidir. Zira dünyanın en verimli topraklarının, volkanik yanardağların lavları eşliğinde oluştuğu aşikâr. Mauna Loa ise Hawaii’de bulunan eski bir yanardağ. İçimi yumuşak, tadı genel anlamda süt ve krema gerektirmeyen bir kahve olan Kona kahvesinin kilosu 70 ilâ 120 dolar arasında satılıyor.

 

Kona Kahvesinin Tarihi

İnsanlar, bir kahve ağacının her zaman aynı yerde bulunduğunu düşlüyor olabilirler. Ancak, kahve öyle bir bitki ki, her yerde yetişmiyor. Dünyada bugün kurulan pek çok kahve tarlası, tohumların farklı ülkelerden getirilerek kurulabilmesi üzerine hasat topluyor. Kona kahvesinin tarihi de işte böyle başladı.

kona kahvesi

1828 yılında, Brezilya’dan Hawaii’ye gelen İngilizlerin getirdiği kahve çekirdekleri, bugün Hawaii’de hayat bulmaya devam ediyor. Konanın atası olarak kabul edilen ilk tohumlar ve fidelerden sonra, Mauna Loa dağı eteklerine, bu fideler düzenli olarak sürekli bir şekilde ekilmeye başlanıyor. Zamanla bölgenin karakteristik yapısından da etkilenerek fazlası ile özgünleşen bu özel kahve türü, dünyanın en yoğun mineralli kahve türlerinden biri olması ile de biliniyor. Mineral bakımından oldukça zengin topraklara ekilen kahve ağaçları, verdikleri koyu kızıl meyveler sebebi ile kiraz ağacı olarak da anılıyorlar. Ne var ki, 1899 yılında yaşanan büyük kahve pazarı çöküşü, Kona kahvesini uzunca bir süre küçülmeye itiyor. Buna rağmen, çevre ülkelerden, Filipinlerden ve hatta Avrupa’dan gelen aileler sebebi ile Kona günümüze dek ekilmeye devam ediliyor.

 

Kona Kahvesi Nasıl Üretiliyor?

Kona kahvesi veren kahve ağaçları, yaz boyunca verdikleri kırmızı meyveleri ile dikkat çekiyorlar. Mevsim sonbaharı bulup, kışa doğru evrildiğinde filizlenen çiçekler, havalar ısındıkça küçük beyaz şekillerde ağacı sarıyorlar. Yaza doğru kızaran meyvelerin toplanması, neredeyse kış başlangıcı olan Ocak ayına kadar sıklıkla devam ediyor. Zira bu dönemde peş peşe hasat veren Kona ağacı, tarımı ile ilgilenenleri oldukça mutlu edecek derecede fazla hasat veriyor. Peki, Kona nasıl üretiliyor?

 

Henüz toplanmasının üzerinden 24 saat geçmeden makineden geçen kona meyveleri, posaları ve kabuklarından kolayca ayrılıyor. Bu esnada yeşil ve nemli çekirdekler, geceyi fermentasyonda geçirmek üzere tanklara alınır. Durulanan kahve çekirdekleri kurumaya bırakıldıktan sonra, ortalama 14 gün kuruma süresi geçirir. Kurutulan kahve çekirdekleri, isteğe bağlı olarak 60 kiloluk çuvallara çekirdek ya da öğütülmüş kahve olarak yüklenir. Sonrasında ise meraklıları ile buluşur.

Aşağıdaki  yazılar da dikkatinizi çekebilir :

Etiyopya Kahvesi: Çekirdeklerin Doğduğu Yer

Brezilya Kahvesi Özellikleri, Çeşitleri, Tadı

Blue Mountain Kahvesi, Özellikleri, Fiyatları