Kahve Üretimi

0
21
kahve üretimi

Yeryüzünde en çok tüketilen içecek, kuşkusuz ki su olsa da gün boyunca insanların en çok tükettiği bir diğer içecek ise kahve. Bu anlamda dünya endüstrisinde bambaşka bir yeri olan kahve çekirdekleri, yıl içerisinde milyonlarca ton üretiliyor. Kahve üretimi yapan ülkeler üzerinden dünya pazarına dağıtılan milyonlarca ton kahve, hem üretimi açısından zorlu hem de insanlık açısından önemli bir yola çıkıyor. İşte kahve üretimine dair her şey ve kahve üretimi yapan ülkeler.

 

Kahve Üretimi Yapan Ülkeler

Kahve, dünyanın tropikal iklimine sahip birkaç ülkesinde üretilebilen bir bitkiden elde ediliyor. Adına kahve ağacı verilen bu bitki, sulak, nemli ve sıcak ortamlarda yetişebiliyor. Kahve çekirdeği olgunlaştığında kırmızı renge bürünen kahve ağacı meyvesi içerisinden çıkarılıyor, kurutuluyor, kavruluyor ve içim kalitesine göre farklı işlemlerden geçerek paketleniyor. Dünyada kahve üretimi gerçekleştiren ülkeler ise Güney Amerika, Güney Asya, Orta Afrika bölgelerinde bulunuyor.

Dünyanın En Çok Kahve Üreten İlk 10 Ülkesi

Yeryüzünü kahve ile tanıştıran ülke Etiyopya. Hatta bu özelliği ile kahveye adını verme gururu da Etiyopya’dan geliyor. Kaffa adı verilen bölgede yetişen ağaçlar nedeni ile adını bu özel, aromatik bitkiye veren ve buradan yola çıkarak kahve seremonisini oluşturan Etiyopya, Arabica türünde kahve yetiştiren ülkeler arasında. Arabica türü kahve aynı zamanda Yemen’de de üretilebiliyor. Güney Amerika Kıtası ise bir başka kahve türü olan Coffee Robusta çekirdekleri üretiminde dünyada ilk sırada. Peki, dünyanın en çok kahve üreten ilk 10 ülkesi hangisi? Merakınızı hemen giderelim ve sizleri bu 10 ülke ile tanıştıralım:

 

  1. Brezilya: Toplamda 3,019 milyon ton kahve çekirdeği üretimi ile dünyanın zirvesinde.
  2. Vietnam: 1,46 milyon kahve çekirdeği üretimi ile son yıllarda dünyanın en fazla kahve üretimi gerçekleştiren ikinci ülkesi.
  3. Kolombiya: Kolombiya, 18.yy’da başladığı kahve ziraatinde, bugün dünyanın en büyük üçüncü üreticisi. Yıllık üretim miktarı ise 745 bin tondan fazla.
  4. Endonezya: 660 bin ton Robusta çekirdeği üretimi ile dünyanın dördüncü kahve ihracatçısı Endonezya.
  5. Etiyopya: Kaffa’yı Kahve yapan Etiyopya, bugün dünyada 470 bin ton Arabica kahve çekirdeği yetiştiren en önemli örnek.

 

Listede Honduras, Hindistan, Uganda, Meksika ve Guatemala ise 6 ile 10. Sırayı oluşturan ülkelerdir.

 

Kahve Nasıl Kavrulur?

Pek çok insan, kahve nasıl kavrulur merak eder. Öyle ise hemen anlatmaya başlayalım. Ekildikten ve filizlendikten sonra kalıcı yerine taşınan kahve bitkisi, 5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyveler sırası ile yeşil, sarı, turuncu ve kırmızılaşan kahve meyvesi, kırmızılaştığında olgunlaştığını gösterir. Doğru zamanda toplanan kahve meyveleri, kahvenin kalitesini de belirler. Olgun ve kırmızı meyvelerden ıslak, kuru ve yarı kuru olarak farklı yöntemler ile ayrılan çekirdekler, yeşil renktedirler. Temizleme ve kurulama aşamaları atlatıldıktan sonra, kahve için en önemli nokta olan kavrulma aşamasına geçilir. Bu aşama 3 farklı tipte gerçekeştirilir.

Kahve Kavurma Teknikleri:

  • Light Roast (196-205 derece arası hafif kavrulmuş)
  • Medium Roast (210-219 derece arası orta kavrulmuş)
  • Dark Roast (225-240 derece arası koyu kavrulmuş)

Bu üç türde gerçekleştirilen kahvenin kavrulma aşamaları, kahvenin aromatik, asidite ve yağ özelliğini de ortaya çıkarır. First ve Second Crack olarak bilinen çatlama aşamaları, kahvenin kavrulmasında önem arz eder. Yeşilden sarıya, sarıdan kahverengiye dönen kahve, first crack, yani ilk çatlama sesi ile birlikte az, biraz daha kavrulduğunda orta kavrulmuş hale bürünür. Second crack, yani ikinci çatlama sesi ise koyu kahverengi durumuna gelen kahve çekirdeklerinin Dark Roast aşamasına geçtiğini belirtir.

Leave a reply